Interventna gastroenterologija

Gastroenterologija


Gastroenterologija je dio interne medicine koji se bavi bolestima donjeg dijela probavnog sistema koji čine jednjak, želudac, dvanaestopalačno crijevo, debelo i tanko crijevo, crijeva, jetra, žučnjak, žučovodi i gušterača. Naziv joj potiče od grčkih riječi gastros (stomak), enteron (crijeva) i logos (nauka).

Gastroenterološki pregled sastoji se od razgovora s bolesnikom, detaljnog kliničkog pregleda, obično se uradi i ultrazvuk trbuha. Potom se prema dogovoru ljekara i bolesnika mogu uraditi i dodatne pretrage – kolonoskopija, gastroskopija, laboratorija, eventualno se dogovaraju i potrebne radiološke pretrage.


Interventna gastroenterologija intervencija

Kada trebate pregled gastroenterologa?


Najvažniji simptomi koji upozoravaju na eventualna oboljenja probavnog trakta su disfagija, odinofagija, melena, haematochesis, bol u abdomenu, nagon na povraćanje te septični sindromi izazvani različitim bakterijskim infekcijama. Pored toga, razlozi za pregled subspecijaliste gastroenterologa mogu biti i mršavljenje, gubitak apetita, češće povraćanje, slabokrvnost, zatvor, dugotrajniji proljevi, patološki nalazi jetrene funkcije, oticanje trbuha, žutilo beonjače i kože... Uz detaljan klinički pregled gastroenterolog će predložiti plan daljnjih pretraga u svrhu otkrivanja uzroka tegoba i planirati daljnje liječenje.


Interventna gastroenterologija intervencija Interventna gastroenterologija intervencija Interventna gastroenterologija intervencija

Šta obuhvata pregled gastroenterologa?


Gastroenterološki pregled se sastoji od uzimanja anamneze, razgovora o dosadašnjim bolestima i postojećim teškoćama, pregleda urađenih nalaza te kliničkog pregleda. Pregled obuhvata dijagnostiku i liječenje tegoba probavnog sistema (jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo, jetra, žučni mjehur i gušterača). Gastroenterološkim pregledom se na osnovu laboratorijskih nalaza i kliničkog pregleda procjenjuje potreba za daljnjom gastroenterološkom dijagnostičkom obradom. Takva obrada može uključivati gastroskopiju, kolonoskopiju i UZV pregled trbušne šupljine koji se obavljaju u ambulantnim uslovima ili eventualno invazivnije dijagnostičke postupke koji se obavljaju u bolničkim uslovima (biopsija jetre, ERCP, itd).


Interventna gastroenterologija intervencija Interventna gastroenterologija intervencija Interventna gastroenterologija intervencija